.

Veiligheid

 

Op Hippisch Centrum Nootdorp staat de veiligheid centraal tijdens onze lessen, zoals het verplicht dragen van goedgekeurde beschermende kleding, waaronder een cap en kleding. Tijdens onze springlessen is het dragen van een bodyprotector verplicht. Deze heeft veel weg van een bodywarmer, maar biedt veel bescherming mocht u tijdens het rijden van u paard of pony afvallen, wat natuurlijk alijd kan gebeuren want een paard is en blijft een vluchtdier.

Niet alleen tijdens onze lessen zijn wij bezig met veiligheid, zo hebben wij een team van Bedrijfs Hulp Verleners (BHV'ers) in dienst waarvan er altijd minimaal een aanwezig is op het terrein. Ook beschikt HCN over een Automatische Elektrische Defibrillator (AED) waar onze BHV'ers in getraind zijn om te gebruiken. Hierdoor zijn wij op HCN in staat direct acties te ondernemen indien nodig.

 

Hippisch Centrum Nootdorp is in het bezit van een veiligheidscertificaat van de Stichting Veilige Paardensport. Hierdoor staat bij ons de veiligheid uiteraard hoog in het vaandel. Hieronder staan een aantal zaken beschreven die voor ruiters en amazones van belang zijn.

Veiligheidstips voor (nieuwe) ruiters

U gaat paardrijden en gelijk heeft u! Het is een fijne en boeiende sport, die in ons land door meer dan een half miljoen mensen wordt bedreven.

Onze manege vindt veilig en verantwoord paardrijden erg belangrijk. Daarom hebben wij voor u een aantal belangrijke adviezen over uitrusting, lessen en regels op een rijtje gezet.
Volgt u deze adviezen op, zodat u hopelijk ongevallen kunt voorkomen en meer kunt genieten van de paardensport!

 


Veiligheidshelm
Wanneer er één preventieve maatregel van belang is, dan is het wel het dragen van een veiligheidshelm. In de paardensport ontstaan bijna 75.000 letsels per jaar. Ongeveer 9.000 slachtoffers moeten zich jaarlijks laten behandelen op de spoedeisende hulpafdeling van een ziekenhuis als gevolg van een ongeval in de paardensport. In meer dan de helft van de gevallen is het ongeval te wijten aan een val van het paard. Ruim 350 ruiters lopen hersenletsel op.

 

Draag daarom altijd een veiligheidshelm met de CE-markering en het EN 1384-teken. Deze helm heeft in ieder geval een harde schaal en een kinband voorzien van veiligheidssluiting.

 

 

 

Rijkleding

Ook bij het dragen van kleding spelen veiligheidsaspecten een rol. Zo voorkomen goede laarzen dat de laars bij een eventuele val in de stijgbeugel blijft vastzitten.

Draag daarom altijd:
(Rij)laarzen die een goede beenligging bevorderen en de nodige bescherming bieden. Draag laarzen met gladde, doorlopende zolen en een hak (of Jodhpur-laarsjes met chaps) en let op een goede pasvorm;

Kleding die armen en benen zo goed mogelijk beschermt. De kleding moet voldoende bewegingsvrijheid bieden maar mag niet met alle winden gaan meewaaien. Onderkleding en met name de broek moeten glad aansluiten, omdat plooien vervelend kunnen inwerken op de huid. Draag te paard een echte rijbroek of een Jodhpur. Bedenk bij de aanschaf van een echte rijbroek dat voor wedstrijden een bepaalde kleur verplicht is.

Bij onze springlessen is het dragen van een bodyprotector verplicht!

 

 

Paardrijlessen

Les nemen is zeker bij paardrijden heel belangrijk. Een paard is een levend wezen. U moet goed weten hoe u met hem om moet gaan, wilt u de kans op ongevallen zoveel mogelijk beperken.
En hoe u met een paard omgaat leert u, naast gewoon paardrijden, tijdens de lessen. Goede instructeurs zijn een voorwaarde voor verantwoorde lessen.

Regels

Op iedere manege gelden regels. Onze algemene regels, de regels voor de rijbaan en de regels voor het buiten rijden kunt u lezen op de diverse posters en in de welkomstmap welke u aan de bar ter inzage kunt aanvragen.

Gezondheidsklachten kenbaar maken

Wanneer u kampt met bepaalde gezondheidsklachten dan is het goed dat ons personeel/onze instructeurs hiervan op de hoogte zijn. In geval van nood weten zij hoe te handelen.

Slippers

Open schoenen zoals slippers en sandalen zijn met warme dagen erg populair.
Helaas brengen open schoenen een risico met zich mee, als er per ongeluk een paard met zijn hoef en ijzer op de blote voet gaat staan, zijn de gevolgen niet te overzien.
Daarom geldt er op ons terrein een openschoenen verbod (met uitzondering van onze kantine).
Wees verstandig en houd hier rekening mee, wacht niet tot u aangesproken wordt door 1 van onze medewerkers.

Bezoekadres

Hippisch Centrum Nootdorp
Oudeweg 62
2631PB Nootdorp
(015)310 81 93